Over mij

Duin en Kruidberg - Marcel Hartwig

Zo’n jaartje of 50 geleden ben ik geboren in Sneek waar ik ook ben opgegroeid en mijn middelbare school heb gedaan. Vervolgens heb ik Natuurkunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen waarna ik bij het toenmalige Hoogovens (nu Tata Steel) bij het research laboratorium in dienst ben gekomen. Met vrouw en eerste kind zijn we daarom naar Velserbroek (vlak bij Haarlem) verhuisd waar we nog steeds prettig wonen; precies tussen de werkplekken van mijn vrouw en mij (nog steeds Tata Steel, maar momenteel als procestechnoloog bij de staalfabriek) in, en lekker op fietsafstand. Onze twee kinderen wonen inmiddels op zichzelf.

Hoe begon het ook alweer met het schilderen…
Ik had eerder als ontspanning gekozen om te gaan badmintonnen en later ben ik muzieklessen gaan volgen en heb klarinet leren spelen. Heb zelfs nog in het Hoogovens Concertorkest meegespeeld. Als je op latere leeftijd begint met muziek maken kost het, althans bij mij, erg veel oefentijd en dat werd me iets te veel van het goede. Ik heb daarom de muziekcarrière voorlopig maar even beëindigd.

 

In atelier - Marcel HartwigToen was er in een keer wel weer wat veel vrije tijd en stond de weg open om een nieuw pad in te slaan en een oude, iets minder tijdrovende, hobby op te pakken. Tekenen deed ik vroeger al zo af en toe. Vrij precies, gedetailleerd en met gevoel voor perspectief. Naar zeggen van mijn ouders tekende ik al op jonge leeftijd een huis. Op zich natuurlijk niet zo bijzonder, maar wel als je er achter komt dat op de achterzijde van de tekening de achterkant van het huis staat.

Gefascineerd was ik door de nauwkeurig geconstrueerde tekeningen en werken van M.C. Escher.

Zo’n 13 jaar geleden inmiddels alweer, begon de zoektocht in de latent aanwezige hobby van het tekenen. Bij een open dag van het Kunstencentrum in IJmuiden was ik zo om; al die mooie schilderijen. En zo werd het dus schilderen.
De docenten Esther van Schoten en Marcella van Zanten van het Kunstencentrum in IJmuiden hebben me leren schilderen: leren kijken, materiaalkennis, compositie, inspiratie noem maar op.

Mijn werken waren eerst vrij precies en natuurgetrouw. Later kwam daar door de bewondering van o.a. Picasso en Beckmann verandering in. Ik ging steeds minder precies en minder naar de werkelijkheid schilderen. Met een veel lossere penseelstreek en vaak vrij veel kleur. Soms laat ik dingen aan het toeval over.

Mijn inspiratie is wel vaak gebaseerd op de natuur (menselijke figuren, dieren) maar soms ook op iets wat me bezig houdt zoals een wiskundig probleem (handelsreizigersprobleem).

Waar ik me de laatste tijd helemaal in uitleef is zonder de echte vorm aan te geven toch met vele schijnbare willekeurige toetsen een mooi samenhangend geheel te krijgen. De complexiteit zit hem niet meer in de keuze van het onderwerp maar in hoe het is weergegeven.

Wat er ook achter zo’n schilderij of tekening verborgen zit, ik vind dat je er als kijker vrolijk van mag worden, je er steeds andere dingen in gaat zien waardoor het niet snel verveelt of dat je het gewoon mooi of interessant vindt.

 

Via deze website wil ik mijn werk graag delen. Lijkt me veel beter dan dat ik het allemaal maar zelf bewaar. Beschouw mijn portfolio maar als een online expositie.
Als je geïnteresseerd bent is het mogelijk een (al dan niet ingelijst) werk te kopen. Neem dan gerust even contact met me op. In ieder geval veel kijkplezier!